15. dubna 2017


Jak na klíšťata a kloše 




Klíště obecné
Klíšťata figurují jako přenašeči řady infekčních chorob, patří mezi ně lymská borrelióza , klíšťová encefalitida, ehrlichióza,  tularemie, babesióza a bartonellóza.
Vyskytují se ve vlhkých listnatých a smíšených lesích s bujným bylinným a keřovým porostem, na lesních okrajích, na vlhkých loukách a březích vodních toků a ploch. Klíšťata byla zaznamenána v Krkonoších a na Šumavě v nadmořských výškách i kolem 1000 m.n.m.
Období rizika je určeno sezónností aktivity klíšťat, která podle místních podmínek začíná v 2. polovině března a končí v 1. polovině listopadu. Vrchol aktivity je obvykle od května do července. Aktivita je ovlivňována průběhem povětrnostních změn. Český hydrometeorologický ústav v Komořanech proto připravuje v letní sezóně pro víkendové dni třístupňovou varovnou předpověď. [1]
    Mapa přírodních ohnisek zoonóz přenosných na člověka v ČR


Zabránění napadení klíšťaty při pobytu v přírodě

·         Vhodné oblečení – hladké dlouhé kalhoty světlé barvy

·         Repelentní prostředky – aplikace na oblečení

·         Vyhnout se sezení v oblasti ohroženém výskytem klíšťat

·         Pohybovat se po cestách a nevstupovat do trávy a křoví
·         Průběžný monitoring spodní části nohou. Na světlém oblečení jsou klíšťata lépe vidět.
·         Po návratu domu prohlédnout celé tělo
Zjištěná klíšťata je nutno ihned odstranit. Ve slinách klíštěte, které infikuje při sání krve napadeného jsou látky brzdící zánětlivou reakci. Proto svědění vyvolané přisátím se dostaví až po řadě hodin. S postupující dobou sání se zvyšuje u klíštěte sekrece slin, dochází k replikaci viru obsaženého ve slinných žlázách a zvyšuje se dávka infikovaného patogenu.

Včasné a správné odstranění
·         Klíště vyndáme například pomocí

ü  umělohmotného háčku či karty (videonávod)

ü  navlhčené žínky - lehce pohybovat ze strany na stranu klíštětem, které se po 2-3 minutách uvolní

ü  pinzetou - opatrně podebereme a vyjmeme
Klíšťata netočíme, protože dochází k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži napadeného a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně lehký zánět.

·         Místo po vyjmutí klíštěte vydesinfikukeme jodovým či jiným desinfekčním prostředkem
·         Vyjmuté klíště zabalíme do papíru a nejlépe spálíme
·         Pokud se obáváte, že klíště mohlo být nakažené, máte dvě možnosti. Tou první je pravidelná kontrola místa přisátí a sledování příznaků infekce. Lékař vám také může vyhotovit laboratorní testy, které jsou pozitivní většinou až za několik týdnů po infekci. Druhou možností je poslat klíště na laboratorní vyšetření. Odstraněné klíště vložíte do igelitového sáčku a přiložíte k němu kousek navlhčeného (ne mokrého) papírku nebo buničiny a pošlete do laboratoře (www.testboreliozy.cz nebo www.kliste.cz). 
Monitoring po vyjmutí
Klíště vyvolá vždy nevelké nezvětšující se zarudnutí pokožky v místě přichycení, které může přetrvávat 2-3 dni.
Pokud se v době 3 týdnů od přisátí klíštěte začne místo zvětšovat, dostaví se zvýšená teplota, únava, chřipkové příznaky je třeba navštívit neprodleně  lékaře a informovat ho o napadení klíštětem.
Kloš jelení
Primárním zdrojem obživy dotěrného hmyzu kloše jsou jeleni a srnci. V posledních letech jsou kloši poměrně přemnožení a lidé se s nimi můžou často setkat na procházce v lese. Když kloš dosedne na hostitele, tak ztrácí křídla a je velmi obtížné ho ze sebe dostat, protože má na nohou háčky.

Kloši jsou přenašeči bakterií Bartonella, která je příčinou zarudnutí místa vpichu, které pak několik dní svědí a je zarudlé. Také může přenášet tularémii. Kloš není přenašečem encefalitidy či boreliozy.

Na kloše nejlépe funguje potlačit pocení antiperspirantem, použít přírodní repelent z hřebíčků a zakousnout si česnek. Mám zkušenost, že s chemickým repelentem je nálet klošů na člověka větší, ale nekousnou. Tak se chce obrnit a všechny postupně zabíjet mezi prsty.


Pro psy se proti klíšťatům a klošům používá repelent Arpalit NEO (účinná látka Permethrinum a Fenoxycarbum). Někteří lidé to ze zoufalství používají také, prý to na kloše funguje. Přípravek je extrémně jedovatý pro kočky a ryby!

Repelenty


Přírodní repelent proti klíšťatům a klošům lze vytvořit, když se týden nechá vylouhovat třicet kusů hřebíčku ve dvou deci francovky. Hřebíčkový repelent je vynikající proti komárům i jinému bodavému hmyzu. Nemají ho rádi ani mravenci.
Peprmintový repelent vyrobíte smícháním peprmintového olejíčku s vodou v poměru 1:40.  Lze použít i jiný éterický olej, např. teatree či levandule.

Rozmarýnový repelent připravíte svařením rozmarýnu ve vodě, po vychladnutí scedíte a přidáte lžičku vinného octa.
Aby byl přírodní repelent účinný, je třeba jej aplikovat přibližně každou půlhodinu na odhalené části těla.
   Test domácích repelentů

Chemické repelenty vytváří výpary kolem člověka ochrannou bariéru, která maskuje jeho skutečný pach a hmyz ho nemůže rozpoznat.

DEET (N,N-diethyl-meta-toluamid) -
 
DEET působí na komáry, mouchy, blechy i klíšťata. DEET se vyrábí v koncentracích od 5 – 100%. Klíšťata jsou odolnější vůči působení DEETu (průměrná účinnost byla 59,8 ), měla by se použít minimálně 20% koncentrace k jejich odpuzení.[2]
DEET je slabě nažloutlá kapalina s vlastnostmi organického rozpouštědla, narušuje některé plasty nebo umělé tkaniny a také při dlouhodobém styku vysokých koncentrací s pokožkou může mít nežádoucí účinky. Při běžném použití je látka považována za bezpečnou. Malé množství DEET se absorbuje do těla kůží , kde je metabolizován a vyloučen močí. Do 24 hodin po aplikaci je DEET z těla eliminován. V roce 1998 vydala americká agentura Environmental protection agency (EPA) příznivé hodnocení látky s tím, že nepředstavuje riziko ani pro člověka, ani pro životní prostředí. [3]
Icaridin (picaridin, KBR 3023) - Icardin je účinný v odpuzování komárů a much jako DEET, prokázal i účinnost na klíšťata. Dostupný je v koncentracích 5-20 %[2]. Ve srovnání s látkou DEET se icaridin vyznačuje nižší toxicitou a dráždivostí při zachování podobné účinnosti. Na rozdíl od DEET nepoškozuje icaridin plasty a jiné syntetické materiály. Americká agentura Environmental protection agency (EPA) prohlásila, že ve studiích na zvířatech nebyly pozorovány toxikologicky významné účinky. Dle údajů výrobce se používá u dětí starších 2 let. [2]

IR3535 ( ethyl-butyl-acetylaminopropionát, ethyl-N-acetyl-N-butyl-β-alaninát ) - Repelent proti komárům, mouchám i klíšťatům v koncentracích 7,5-20 %.[2] Je vhodný pro použití u dětí a pro dlouhodobé používání. Nepoškozuje pokožku, je však velmi dráždivý pro oči.

Permethrin je syntetická organická sloučenina široce používaná jako insekticid, akaricid a repelent. Není známo, že by byl permethrin škodlivý pro většinu savců a ptáků, je však velmi toxický pro ryby a kočky. Pro savce má obecně nízkou toxicitu a špatně se vstřebává kůží.

Eukalyptový olej (PMD, P-mentane-3,8-diol) - Účinek na komáry a mouchy je srovnatelný s nižšími koncentracemi DEET. Přípravky obvykle obsahují 8 – 10 % koncentraci účinné látky. Tyto látky jsou silně aromatizované, jejich zápach je pro ektoparazity nepříjemný. Účinnost těchto látek však není dostatečně dlouhá, protože se vyznačují vysokou těkavostí. Vhodný pro děti až od 3 let. [2]
 

Citronela, citriodiol
Olej získaný z listů a stonků citrónové trávy.
   Diplomová práce o testování repelentů a jejich toxicitě

   dTest repelentů 2015

1.    http://www.szu.cz/tema/prevence/jak-se-chranit-pred-napadenim-klistaty
2.   https://www.lekarnici.cz/getattachment/Pro-verejnost/PORADENSTVI---KONZULTACE/PORADENSTVI---KONZULTACE/Repelenty/repelenty.pdf.aspx
3.    http://toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=427

 

Upozornění: Medicínské informace a názvy léků uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.   

Žádné komentáře:

Okomentovat