27. března 2017

 
Masáž srdce a link na playlist se správným BPM k masáži srdce
 
Jako první zkontrolujeme základní funkce
        Dýchání - předsunout postiženému spodní čelist a zjistit zda dýchá (sluchem, zrakem i hmatem)
§  přiložením zrcátka k ústům a nosu postiženého, které se v případě přítomnosti dýchání zamlží
§  přiložením svého ucha k nosu postiženého a pozorujete jestli se zvedá i jeho hrudník
§  kontrola dutiny ústní - u dětí bývá často příčina zástavy dechu způsobena ucpáním dýchacích cest cizím tělesem, proto se provádí vypuzovací manévr (přiměřeně silný úder mezi lopatky při poloze hlavou šikmo dolů nebo prudké stisknutí nadbřišku)
        Akce srdce – přiložením dvou prstů na krk zkontrolujeme tep a meříme alespoň 10 sekund.
Pokud postižený zůstává v bezvědomí, nedýchá a srdeční činnost je zastavena, zavoláme na tísňovou linku 155, dáme si hovor na hlasitý odposlech a zahájíme nepřímou masáž srdce.
 
Nepřímá masáž srdce
Zevní srdeční masáž, správně prováděná, zajistí přísun krve do životně důležitých orgánů těla a udrží je při životě.
Postiženého uložíme na rovnou a pevnou podložku. Napjatýma rukama rytmicky stlačujeme hrudní kost uprostřed hrudníku (asi 10 - 15 cm nad pupkem) do hloubky cca. 5-7 cm u dospělého, frekvencí nejméně 100x za minutu. Po každém stlačení je nutné povolit hrudník, ruce však neztrácí s hrudníkem kontakt. U kojenců stlačujeme hrudník 2 prsty. Použijeme tlak 2 palci s obchycením hrudníku asi 1cm pod  spojnicí prsních  bradavek a periodicky stlačujeme  frekvencí 2 stlačení za sekundu do hloubky cca 4cm. Větší děti masírujeme jednou nebo 2 dlaněmi do hloubky cca 5cm rychlostí 2 stlačení za sekundu.

Videonávod masáže srdce
Playlist se správným BPM (beats per minute = údery za minutu) k masáži srdcesničky s BPM 100 si můžete najít tady: https://goo.gl/XdZ5Cb
Jet ve správném tempu při resuscitační masáži srdce (100 úderů za minutu) může pomoci např. písnička Rolničky, rolničky nebo písnička "Stayin' Alive" od Bee Gees.
 
 
British Heart foundation natočila pro tyto účely vtipné video:
        Original  Vinnie Jones' hard and fast Hands-only CPR
        S českými titulky Masáž srdce s Vinniem Jonesem
Zde můžete najít playlist, který má sloužit především při výuce první pomoci, aby si účastníci kurzu lépe zažili správné tempo při resuscitační masáži srdce.
Playlist 2


Upozornění: Medicínské informace a názvy léků uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.

Žádné komentáře:

Okomentovat