Bezová
šťáva
Pro výrobu bezové šťávy budete
potřebovat květy černého bezu. V době květu, zhruba 3 týdnů od května do
července, se šíří kolem bezu omamná vůně. Roste na vlhkých místech bohatých na
živiny, především dusík.
Ingredience
na sirup:
12 květů černého bezu - neoklepáváme
pyl
1l převařené vlažné vody
1 citrón nakrájený na plátky
1 lžíce kyseliny citrónové
--> směs necháme louhovat 24 hodin
Druhý den přidáme 1 kg cukru a přes
plátenko vlejeme do připravené čisté lahve. V lednici vydrží sirup 7-10 dní.
Pokud chceme prodloužit trvanlivost, musíme přidat konzervační přípravek, nebo
sterilizovat uzavřené lahve 20 minut při 70°C.
"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni"
§ Snižuje mírně krevní tlak
§ Zlepšuje pružnost cévních
stěn
§ Mírní migrény
§ Pomáha při žaludečních
problémech a nadýmání
§ Působí močopudně
§ Podporuje pocení a snižuje
horečku
§ Usnadňuje vykašlávání při
zánětech horních cest dýchacích
§ Analgetický účinek
§ Pomáhá při revmatismu a
bolestech kloubů
Upozornění:
Černý bez
bývá někdy zaměňován s bezem chebdí a v době květu i s bezem červeným. Bez chebdí má měkký bylinný stonek, ostatní druhy jsou keře
s dřevnatým stonkem. Květy bezu červeného jsou relativně malé a vůní
připomínají mouku. Oba tyto druhy obsahují větší množství toxických látek a
jsou označovány jako jedovaté.
Žádné komentáře:
Okomentovat