23. dubna 2017


Medvědí česnek

 
 
 
Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina. Nejčastěji roste ve vlhčích, stinných místech na jaře, kde vytváří bohaté porosty. Jakmile se stromy olistí, medvědí česnek se zatáhne do země a musíme si na něj počkat další rok.
Mnoho lokalit s medvědím česnekem bylo v posledních letech zdevastováno nevhodným sběrem a proto nebudu zvěřejňovat žádné detailní lokality jeho výskytu. Obecnější mapu jeho výskytu lze nalézt pod jeho latinským jménem  Allium ursinum .
Medvědí česnek je zaměnitelný vzhledově s konvalinkou, která nevoní po česneku a je jedovatá.
 
Při jeho sběru si utrhněte z každé rostliny opatrně vždy jen pár lístků, aby se nepoškodilo poupě. To vyrůstá později a utržením zabráníte rozmnožování.
Medvědí česnek můžete pěstovat na zahradě i v truhlíku. Rostlina vyžaduje vláhu a polostín.
 
Zdravotní účinky

·         přírodní antibiotikum - nachlazení, choroby dýchacích cest, chřipka

·         antimykotikum - likvidace plísní a bakterií v organismu

·         antibakteriální účinky - vhodný při infekčních průjmech, pomáhá proti zácpě a nadýmání 

·         močopudné účinky

·         vliv na cévní soustavu, reguluje krevní tlak, prevence onemocnění srdce
·         obsahuje prospěšné vitamíny A, B1, B2, C, železo, zinek, hořčík, vápník, měď, mangan, molybden, allicin, glykosidy, hořčiny

Bylinkové máslo
50 g medvědího česneku
250g rozměklého másla
1/2 lžičky soli
Ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme ztuhnout v mističce do lednice.
 
Pesto
100 g medvědího česneku
5 g soli
50 ml oleje
Lístky česneku omyjeme, osušíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme sůl, olej a zamícháme. Skladovat v uzavíratelné skleničce v lednici.
Tinktura z listů a poupat
Listy a poupata nadrobno nakrájíme, vložíme do uzavíratelné sklenice a  zalijeme 40% alkoholem. Po dvou týdnech roztok přecedíme a vzniklou tinkturu uchováváme v chladnu a temnu v uzavíratelné lahvičče. Užíváme denně 10 až 15 kapek do jídla či vody.


Upozornění: Medicínské informace uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.

Žádné komentáře:

Okomentovat