25. listopadu 2018


Autoinflační technika na léčbu sekretorické otitidy- „klihového ucha“


 


Sekretorická otitida (klihové ucho – anglicky glue ear) je sterilní zánět středouší, u něhož dochází k retenci tekutiny za neporušeným bubínkem.  [editedit source]Jedná se o jedno z nejčastějších onemocnění dětského věku.

Typickými příznaky jsou bolest v uších (pocit bublání, hučení  a tlaku), nedoslýchavost (prosba o opakovaní dotazu, hlasitější tv), změny v chování (hlasitější hovor,neposlušnost, únava, podrážděnost až frustrace).

Než se přistoupí k nasazení antibiotik (při zánětu) , sluchadel či případnému chirurgickému zákroku (např. gromety či adenotomie –odstranění „nosní mandle“ je doporučeno vyzkoušet autoinflační techniku. Autoinflace vyrovnává tlak ve středním uchu a snižuje tak příznaky (pomůže otevřít Eustachovu trubici , aby tekutina ve středním uchu mohla vytéct).

Autoinflace se provadí například speciálním balónkem značky Otovent.

Nasuňte balónek na nosní dírku, zhluboka se nadechněte a pak zavřete ústa. Pravou rukou pevně přidržte zaoblenou část plastové „olivky “ k pravé nosné dírce. Ukazováčkem levé ruky současně uzavřete levou nosní dírku stlačením nosného křídla (postranní stěny zevního nosu). Ústa mějte stále zavřená. Vydechnutím vzduchu pravou nosní dírkou nafoukněte balónek do velikosti grapefruitu. Nechte volně unikat vzduch z nafouknutého balónku do nosu a současně polykejte. Zároveň mějte stále zavřená ústa, olivku v pravé nosní dírce a levou stranu nosu stlačenou prstem.

Během nafukování a vyfukování můžete pocítit změny tlaku nebo prasknutí v pravém uchu. To je známka správného postupu. Pokud uvedené příznaky nepocítíte, celý postup zopakujte. Hlavu při tom lehce nakloňte dopředu a doprava, aby se pravé ucho přiblížilo k pravému rameni. Celý postup opakujte s levou nosní dírkou. Někteří pacienti mohou při nafukování pociťovat v uchu nepříjemné pocity. Tento počáteční pocit se opakovaným nafouknutím zmenší a je známkou toho, že dochází k provzdušňování středního ucha.

Pokud dítě nedokáže nafouknout balónek nosem, může ho ústy nafouknout i jiná osoba. Vzduch nechá unikat nosem za současného polykání. Dítě musí mít ústa stále zavřená a nosní dírku mít stlačenou prstem. S polykáním vzduchu si můžete pomoci pitím vody brčkem.

Balónky, které jsou součástí balení, jsou vyrobené z přírodního latexu a jsou tlakově odzkoušené (nepoužívejte žádné jiné a vyměntě je za originální po 20ti nafouknutích). Vytvářejí optimální tlak potřebný pro úspěšnou léčbu.

Autoinflace se musí provádět několikrát denně a dlouhodobě. 

Balónky nepoužívejte při zánětu středního ucha. Doporučeno pro dospělé a děti od 3 let.

Balónek je skvělý pomocník i do letadla na vyrovnání tlaku.

Dalším dobrým pomocníkem je EarPopper. Je snadnější na použití, jen pořizovací cena je vyšší.



Upozornění: Medicínské informace uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat