21. února 2017

Je dětská zubní pasta Elmex bezpečná pro mé dítě?

Zubní pasta je jedna z věcí, kterou pravidelně dáváme do svých úst. Pokud si tedy čistíme zuby 2x denně, znamená to 730 čistění zubů za rok. Zubní pasta sice není určena k polknutí, ale při tolika čistěních lze předpokládat, že něco spolknuto bude. Malé děti spolknou téměř polovinu použité zubní pasty.
"Jedem je každá látka, záleží jen na dávce." (Paracelsus)
Z výsledků metaanalytické studie bezmála 40 dílčích studií vyplývá, že ve 2–3 letech děti polykají při čištění zubů asi 70 % použité pasty a v 5 letech ještě téměř polovinu. Alimentární příjem fluoridu tak u malého dítěte může činit při použití pasty s obsahem kolem 1000 ppm fluoridu 0,2–0,3 mg na jedno čištění, a to je vlastně množstvífluoridu srovnatelné s jednou fluoridovou tabletou (0,25 mg). Z těchto poznatků vychází Evropská akademie pro dětskou stomatologii (EAPD), která nejnověji doporučuje, aby zubní pasty určené 2–3letým dětem obsahovaly méně než 400 ppm fluoridu, pasty určené starším předškolním dětem 500–700 ppm fluoridu a aby teprve ve školním věku děti používaly pasty s obsahemfluoridu vyšším než 1000 ppm.[1]
Dětská zubní pasta Elmex je speciálně vyvinuta k ochraně mléčných zubů před zubním kazem se sníženým obsahem fluoridu (500 ppm) od prvního zoubku až do věku 6 let. Pasta je bez ovocné příchutě a děti by neměla motivovat k polykání.
Olaflur (Aminfluorid 297) – Nejdůležitější součástí zubní pasty je fluorid, který slouží jako prevence před zubním kazem. Olaflur je organická sloučenina a je účinnější než fluor v anorganických sloučeninách, např. fluorid sodný, který má krátkodobější účinek na mineralizaci zubů.
§  Aminfluoridy sklovinu posilují a vytvářejí ochrannou vrstvu na všech zubních plochách.
§  Aminfluoridy sklovinu remineralizují, čímž lze omezit vznikající zubní kaz pod povrchem zubu.
Sorbitol (E420) – cukerný alkohol bílé barvy, má příjemnou sladkou lehkou chuť a v pastě se používá jako sladidlo. Vyrábí se většinou z kukuřičného syrupu, v přírodě se vyskytuje přirozeně v hroznovém vínu, jablkách, hruškách, třešních, švestkách a broskvých.
Sorbitol je pravděpodobně bezpečná látka. Není však příliš vhodný pro malé děti. Ve vyšších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost.
V ČR (celé EU) je použití sorbitolu povoleno ve výrobcích pro účely týkající se funkce náhradního sladidla. Do ostatních potravin se smí přidávat v nezbytném množství kromě dětské výživy. Pokud se ve výrobku nachází více jak 10% sorbitolu, musí být obal označen upozorněním: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky“.
Hydroxyethylcellulose – Zahušťovadlo a prodloužení trvanlivosti produktu.  Čistá celulóza se vyrábí z dřevěných vláken a nemá žádné léčivé ani výživové hodnoty. Nepatří mezi alergeny a nedráždí pokožku. Při správném zacházení a správném použití nezpůsobuje látka podle bezpečnostního listu žádné škody na zdraví.
CI 77891 = Titanium Dioxide (oxid titaničitý / E171)  je bílý amorfní prášek přírodního původu. Používá se v slunečních krémech a make-upech. V pastě se používá na zvýšení neprůhlednosti produktu a využití má i jako barvivo zářivě bílé barvy.
Z dostupných informací a studií vyplývá, že oxid titaničitý neproníká kůží, problémem je ale jeho vdechnutí (pokud se nachází v sypké formě). Oxid titančitý se používá  také jako minerální filtr v opalovací kosmetice, zde si však je třeba dávat pozor na nanočástice.
Ačkoli nejsou dosud známé žádné prokazatelné negativní účinky titanové běloby na lidské zdraví, objevují se z některých vědeckých kruhů varování, že E 171 může poškodit plíce. Přišli s tím alespoň před dvěma lety výzkumníci z univerzity v Lausanne a Orléans, kteří sledovali, jak působí nano částice oxidu titaničitého na organismus. Jejich verdikt byl neúprosný: poškozují plíce podobně jako kdysi tak hojně rozšířený azbest. „Částice oxidu titaničitého se ukládají v plicích a způsobují chronický zánět, který se může vyvinout v rakovinu,“ citovala média profesora biochemie Jürga Tschoppa. Žádné zásadní závěry ovšem ze zveřejnění vědeckého týmu nevyplynuly.[2]
Cocamidopropyl Betaine  Látka, která je získávána z kokosového oleje. Zlepšuje kvalitu (objem, texturu a stabilitu) pěny (pěnidlo).
Aroma - Aby zubní pasty dobře chutnaly, obsahují umělá sladidla. Místo umělých sladidel se mohou používat i extrakty nebo silice z různých rostlin, které mají silné aroma – například eukalyptus, máta peprná a jiné.
Saccharin – syntetické sladidlo.
Výzkumníci z University of Florida nedávno zjistili, že umělé sladidlo může inhibovat růst rakovinných buněk. "Mohlo by to pomoci, aby konvenční chemoterapie byla účinnější," řekl McKenna. [3]
Limonene – V kosmetických přípravcích ho najdeme hlavně jako součást parfemace. Lehce maskuje přirozený zápach neparfémovaných složek, umožňuje lepší vstřebávání ostatních látek do pokožky, je protizánětlivý, antimikrobiální a působí proti množení kvasinek a houbovitých organizmů. Může na něj být alergie a zvyšovat citlivost pokožky, mimo to ale nemá žádné další negativní účinky na zdraví.
Hydrated silica (Oxid křemičitý) - emulgátor, stabilizuje konzistence gelů a krémů. Působí abrazivně, zahušťuje, zneprůhledňuje a má protispékavé vlastnosti. Nemá žádné negativní účinky na zdraví.
Aqua = Voda
Vědecké studie pasty Elmex ukazují vysokou účinnost ochrany před zubním kazem. Posiluje zubní sklovinu, zvyšuje odolnost zubů proti působení kyselin a přispívá k ochraně před ztrátou změkčené zubní skloviny při čištění zubů. Neobsahuje parabeny.
Přínosné pro naše zuby je oblíbenou zubní pastu občas vystřídat a dopřát zubům jiné složení a odlišné účinky.
[1]_https://img.dent.cz/a/e/e/6fe/6fe/93694/u2.pdf
[2]_http://www.vitalia.cz/clanky/titanova-beloba-je-vsude-od-zvykacek-pres-zubni-pastu-az-po-primalex/
[3]_http://news.ufl.edu/archive/2015/03/saccharin-shows-promise-as-cancer-inhibitor-researchers-find.html


Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat