26. ledna 2017


Kolostrum – podpora imunitního systému přírodní cestou



Silný a dobře fungující imunitní systém je naší nejlepší ochranou proti jakýmkoli nemocem. Jeho funkci podporuje zdravý životní styl, ale jsou období a situace (stres, únava, nemoc, pooperační stav,…), kdy je potřeba mu pomoci. Urychlíte tím nejenom samotné uzdravení, ale také průběh nemoci bude mírnější a tělo nebude tolik oslabené.
Kolostrum je v přírodní podobě žlutá tekutina vylučovaná mléčnými žlázami matky v průběhu prvních hodin (24-48h) laktace po porodu. Je jedinečným zdrojem mnoha látek, které jsou rozhodující pro novorozence v prvních dnech po porodu.
Potravinový doplňek "Kolostrum" je přírodní výživnou látkou k posílení odolnosti organismu. Pochází z kravského mléka. Látky obsažené v kolostru obsahují všechny imunitní a růstové faktory, které se nacházejí v kolostru jiných savců a podporují návrat organismu k normální činnosti imunitního systému. Kolostrum brzdí procesy předčasného stárnutí a ovlivňuje obnovu a regeneraci tkání.
 
Doporučuje se zvláště při následujících indikacích:
§  časté bakteriální, virové, mykotické a parazitární infekce
§  alergie a nemoci spojené s poruchami imunity
§  vředy a záněty střev - kolostrum efektivně podporuje růst bifidobakterií a laktobacilů v trávicím traktu
§  nádorová onemocnění - zvýšená náchylnost k nádorovým onemocněním může být rovněž spojena se snížením imunity
§  srdeční choroby
§  popáleniny – podpora hojení ran
§  redukční diety
§  intenzivní sportovní trénink – zlepšuje fyzickou výdrž a urychluje regeneraci

 
Nejdůležitější složky kolostra lze rozdělit do tří hlavních kategorií:
§  Faktory imunitního systému

·         PRP (polypeptidy bohaté na prolin)
ü  skupina molekul, která reguluje imunitní systém

·         Imunoglobuliny (Ig)
ü  proteiny účastnící se látkové výměny,  jedná se o protilátky proti různým patogenům včetně nádorových buněk

·         Laktoferin
ü  pomáhá lépe vázat železo v organismu, zabraňuje množení bakterií – má důležité antibakteriální, fungicidní a antivirové účinky, funguje jako skvělá ochrana proti infekcím, nemocem, alergiím a rakovinným nádorům, potlačuje syndrom vyhoření a chronický únavový syndrom

·         Glykoproteiny, tripsin, proteázy
ü  ochraňují látky v kolostru před zničením enzymy přítomnými v zažívacím traktu. Pomáhají předcházet vředovému onemocnění zničením bakterií, které se na tvorbě vředu podílí a jsou velmi důležité při hojení žaludečních vředů.
 
§  Faktory růstové - bílkoviny, které podporují množení buněk v lidském organizmu a tím podporují reparaci a regeneraci poškozených tkání.

·         Inzulinu podobný růstový faktor (IGF-1, IGF-2)
ü  IgF-1 - Přispívá ke zvýšení svalové hmoty, opravy DNA a RNA, reguluje krevní cukr a cholesterol. Téměř každá buňka v lidském těle je ovlivněna IGF-1, a to zejména v buňkách svalů, chrupavek, kostí, jater, ledvin, nervů, kůže a plic. Kromě inzulínu může IgF-1 také regulovat buněčný růst a rozvoj zejména v nervových buňkách, stejně jako buněčnou syntézu DNA.
ü  IgF-2 -  je zodpovědný za to, jak tělo využívá tuky a bílkoviny.

·         Transformující růstový faktor (TGF-α, TGF-β)
ü  stimuluje obnovu buněk pojivové tkáně a pomáhá při tvorbě kostí a chrupavek. TgF také pomáhá opravit poškozené tkáně a podporuje růst sliznice střeva.

·         Epidermální růstový faktor (EgF)
ü  hraje důležitou roli v regulaci buněčného růstu, proliferaci a diferenciaci. Pomáhá chránit a udržovat pokožku.

·         Fibroblastový růstový faktor (FgF)
ü  podporuje hojení ran, růst a obnovu tkání. Je zvláště důležité pro růst krevních cév.

·         Destičkový růstový faktor (PdgF)
ü  jsou důležité pro stimulaci pojivové tkáně, hraje také roli při hojení ran a pomáhá při dělení buněk.

§  Výživové látky

·         Vitamíny (především rozpustné v tucích – A, D, E)
·         Minerály (Ca, P, Mg, mikroprvky)
·         Esenciální oleje
·         Aminokyseliny
ü  Histidin – je prekurzorem histaminu, je vypouštěn imunitním systémem při alergické reakci. Je důležitý pro růst a opravu tkání, udržování myelinových obalů, které působí jako ochrana pro nervové buňky. Je nutný pro syntézu červených a bílých krvinek, pomáhá chránit tělo před poškozením způsobeným zraněním a při odstraňování těžkých kovů z těla. Histidin je používán jako doplněk stravy pro pacienty s revmatoidní artritidou, protože bylo prokázáno, že u těchto pacientu je úroveň histidinu nízká.

ü  Isoleucin - pomáhá nárůstu svalové hmoty a regeneraci svalů po fyzické námaze. Je nutný pro tvorbu hemoglobinu, pomáhá regulovat hladiny cukru v krvi.

ü  Leucin  - pomáhá při regulaci krevního cukru v krvi, růstu a obnově svalové tkáně (jako jsou kosti, kůže a svalů), produkce růstového hormonu, hojení ran a regulaci energie. Zabraňuje rozpadu svalové bílkoviny, který občas nastane po traumatu nebo hrozném stresu.

ü  Lysin – podílí se na absorpci vápníku, regulaci protilátek a enzymů. Hraje důležitou roli při výrobě karnitinu (živiny odpovědné za přeměnu mastných kyselin na energii a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu) a kolagenu (dobrý stav kostí a pojivových tkání, včetně kůže, šlach, chrupavek).

ü  Methionin - k prevenci poškození jater, zabraňuje nahromadění tuku v tepnách a pomáhá při trávení. Je to antioxidant, který pomáhá při syntéze kolagenu v kůži, nehtech a vlasech.

ü  Phenylalanin - asistuje při přenosu nervových podnětů a je součástí skupiny mozkových látek, které způsobují dobrou náladu.

ü  Threonin - pomáhá při tvorbě kolagenu a elastinu v kůži. Napomáhá imunitnímu systému při tvorbě protilátek. Je také užitečný proti stresu a úzkosti.

ü  Tryptophan - stimuluje produkci niacinu, látky, která je předstupněm pro výrobu serotoninu.

ü  Valin - hraje důležitou roli v růstu a opravě svalových tkání. Nachází se ve vysoké koncentraci ve svalových tkáních. Je také důležitý pro regulaci energie.

ü  Alanin - důležitý pro metabolismus glukózy, zabraňuje shromažďování toxických látek ve svalech.

ü  Arginin - stimuluje tvoření růstového hormonu, podporuje funkci imunitního systému, podporuje hojení ran a růst svalů.

ü  Kyselina asparagová (Asp, D) - pomáhá syntéze DNA a RNA , IgG a protilátek a je zapojena do procesu metabolismu produkující energii.

ü  ß-Alanin - pomáhá ke zlepšení fyzického výkonu, zvýšení svalové síly a oddaluje svalovou únavu.

ü  Cystin - antioxidant, který asistuje při syntéze kolagenu

ü  Glutamin - přirozeně se vyskytující ne-esenciální aminokyselina v lidském těle. Nachází se v krvi a je uložená ve svalech. Stává se podmíněně esenciální (vyžaduje příjem z potravin nebo doplňků) při onemocnění nebo úrazech.

ü  Kyselina glutamová - Pomáhá při transportu iontů draslíku, které mají důležitou funkci při různých neurologických stavech, je klíčovou molekulou v buněčném metabolismu.

ü  Glycin - zpomaluje destrukci svalů a pomáhá vytvořit zásobu glukogenu.

ü  Prolin - nutný na tvorbu kolagenu a chrupavek, udržuje svaly a klouby pružné a pomáhá snižovat vrásky způsobené UV zářením a normálním stárnutím pokožky. Prolin pomáhá odbourávat proteiny a je zásadní pro rozvoj a údržbu zdravé kůže a pojivových tkání, zejména v místech traumatického poškození tkání.

ü  Serin - potřebný pro metabolismus tuků a mastných kyselin, růst svalů a zdravý imunitní systém.

ü  Taurin - přispívá regulovat náladu a snížení stresu. Potlačuje chuť k jídlu, snižuje tělesné tuky a správnou funkci štítné žlázy. Pomáhá při produkci melaninu (pigmentu, který odpovídá za vlasy a barvu kůže).

ü  Tyrosin - nejvíce se vyskytující aminokyselina v těle. Nachází se v centrální nervové soustavě, mozku, srdci a kosterních svalech. Pomáhá proti široké škále zdravotních stavů, jako je cukrovka, anémie, vysoký krevní tlak, poškození ledvin a jater.

Žádné komentáře:

Okomentovat