Recept na dort Harlekýn i v bezlepkové verzi
Jako celiak a milovník sladkostí trpím
každý větrný den cestou domů z práce. Proč? Kousek od nás je továrna Odkolek a
ta vůně obyčejných nadýchaných koblih mě vždy dostane. Podobnou touhu zažívám v
cukrárně, kde končím alespoň nad horkými malinami se zmrzlinou. Jak bych si
dala ten měkoučký kakaový korpus s těžkou čokoládovou šlehačkou…
Po deseti letech si pochutnávám na vynikajícím
bezlepkovém Harlekýnovi. Je báječný a tak snadný! V bezlepkové variantě dort
tolik nevyskočí, tak bych ho dělala na oslavu v dvojnásobné dávce.
Korpus:
3 bílky
3 žloutky
200g cukr krupice
8 lžic studené vody
50 g kakaa
100 g hladké mouky (x bezlepková mouka + 1/2 lž. xantanové gumy)
7 g prášku do pečiva
Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte kakao,
mouku, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu
a po částech vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct
do vyhřáté trouby (175°C) asi na 20 minut.
Po upečení nechte chvilku vychladnout
ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na servírovací talíř. Dort zdobíme
pomocí zdobícího sáčku v den spotřeby.
Pařížská
šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25 g cukru krupice
10 g kakaa
Suroviny smíchejte a chvilku svařte.
Pak promixujte tyčovým mixérem a dejte vychladit do lednice. Před zdobením
vyšlehejte do hustého krému.
Klasická šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25g cukr moučka
Žádné komentáře:
Okomentovat