27. února 2017


Horký vývar místo paralenu

Jistě si pamatujete z dětství, že když jste byli nemocní, připravila Vám babička/maminka vynikající horkou polévku, která Vám udělala dobře, ikdyž jste předtím neměli na jídlo ani pomyšlení. I nyní byste se něměli odbývat, když se necítíte dobře pouze paralenem. Poctivý domácí vývar Vás posilní a nastartuje imunitu.
Polévka by se měla vařit pomalu na menším ohni, aby se z kostí a šlach uvolnili léčivé látky (kolagen, esenciální aminokyseliny – arginin, prolin, glycin a glutamin).

§  Kostní dřeň je plná výživných látek. Podporuje činnost imunitního systému, ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním.

§  Kolagen a želatina podporují růst vlasů, regenerují kůži a pomáhají udržovat pevné nehty. 

§  Arginin je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému a hojení ran. Je potřebný pro výrobu a uvolňování růstového hormonu a tvorbu spermií. Napomáhá regenerovat poškozené jaterní buňky.

§  Prolin příznivě působí na zdraví kůže, pomáhá udržovat správnou hladinu krevního tlaku, regeneruje chrupavky a léčí klouby. Snižuje celulitidu a dodává pleti pružnost. Zaceluje “děravá střeva“.

§  Glycin přirozeně detoxikuje tělo, působí jako antioxidant, podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv. Zlepšuje kvalitu spánku, paměť a výkonnost.

§  Glutamin je důležitou aminokyselinou pro imunitu. Odstraňuje amoniak z mozkové tkáně, zlepšuje metabolismus, buduje svaly, chrání vnitřní vrstvu střeva a je prospěšný na syndrom dráždivého tračníku.

§  Želatina podporuje zdravé trávení. Chrání a zaceluje žaludeční výstelku.

§  Kosti savců a ptáků jsou plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu. Rybí kosti obsahují navíc jód. Nedostatek minerálů vede ke zhoršení imunity i nervových funkcí a křečím. Při vysoké horečce se vyplavují z těla pocením.

§  Proti osteoporóze
Do polévky se přidává i kořenová zelenina, která má též své léčivé účinky.
Vývar je blahodárný i po operaci a porodu.  

Recept na poctivý vývar z kostí a masa


§  Maso a kosti vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut. Maso se zatáhne a zezlátne, čímž ovlivní chuť i barvu výsledného vývaru. Tento bod lze vynechat.

§  Poté vložte maso, kosti, kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, houby,…) a koření (cibule, kuličky pepře, nové koření, libeček,…) do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.

§  Jakmile dosáhne voda bodu varu, snižte plamen na minimum, aby se vývar nevařil, ale pouze jemně probublával. Pokud chcete získat čirý vývar, odebírejte vznikají pěnu děrovanou lžící.

§  Vývar nechte probublávat několik hodin, minimálně 2 hodiny. Vývar můžete dolévat studenou vodou, aby se Vám zcela nevyvařil. Je vhodné ho částečně přiklopit pokličkou.

§  Osolit vývar je vhodné až po uvaření. (Proč? Chlorine from water and salt during cooking could create toxic molecules)

§  Hotový vývar sceďte, maso a zeleninu můžete použít do polévky. Přebývající vývar nalijte do tvořítka na led a zamrazte. Vydrží přibližně 3 měsíce. V lednici vydrží až 5 dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat