Horký vývar místo paralenu
Jistě si pamatujete z dětství, že
když jste byli nemocní, připravila Vám babička/maminka vynikající horkou polévku,
která Vám udělala dobře, ikdyž jste předtím neměli na jídlo ani pomyšlení. I
nyní byste se něměli odbývat, když se necítíte dobře pouze paralenem. Poctivý
domácí vývar Vás posilní a nastartuje imunitu.
Polévka by se měla vařit pomalu
na menším ohni, aby se z kostí a šlach uvolnili léčivé látky (kolagen, esenciální
aminokyseliny – arginin, prolin, glycin a glutamin).
§ Kostní dřeň je plná
výživných látek. Podporuje činnost imunitního systému, ovlivňuje pohyb bílých
krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou
nebo podobným virovým onemocněním.
§ Kolagen a želatina podporují růst vlasů,
regenerují kůži a pomáhají udržovat pevné nehty.
§ Arginin je nezbytný pro
správnou funkci imunitního systému a hojení ran. Je potřebný pro výrobu a
uvolňování růstového hormonu a tvorbu spermií. Napomáhá regenerovat poškozené
jaterní buňky.
§ Prolin příznivě působí
na zdraví kůže, pomáhá udržovat správnou hladinu krevního tlaku, regeneruje
chrupavky a léčí klouby. Snižuje celulitidu a dodává pleti pružnost. Zaceluje “děravá
střeva“.
§ Glycin přirozeně
detoxikuje tělo, působí jako antioxidant, podporuje zažívání a správné
vylučování žaludečních šťáv. Zlepšuje kvalitu spánku, paměť a výkonnost.
§ Glutamin je důležitou
aminokyselinou pro imunitu. Odstraňuje amoniak z mozkové tkáně, zlepšuje
metabolismus, buduje svaly, chrání vnitřní vrstvu střeva a je prospěšný na
syndrom dráždivého tračníku.
§ Želatina podporuje
zdravé trávení. Chrání a zaceluje žaludeční výstelku.
§ Kosti savců
a ptáků jsou plné vápníku, hořčíku,
sodíku a fosforu. Rybí kosti obsahují navíc jód. Nedostatek minerálů vede ke
zhoršení imunity i nervových funkcí a křečím. Při vysoké horečce se vyplavují z
těla pocením.
§ Proti osteoporóze
Do polévky se přidává i kořenová
zelenina, která má též své léčivé účinky.
Vývar je blahodárný i po operaci a porodu.
Recept na poctivý vývar z kostí a masa
§ Maso a
kosti vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut. Maso se zatáhne a
zezlátne, čímž ovlivní chuť i barvu výsledného vývaru. Tento bod lze vynechat.
§ Poté
vložte maso, kosti, kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, houby,…) a
koření (cibule, kuličky pepře, nové koření, libeček,…) do velkého hrnce a
zalijte studenou vodou.
§ Jakmile
dosáhne voda bodu varu, snižte plamen na minimum, aby se vývar nevařil, ale
pouze jemně probublával. Pokud chcete získat čirý vývar, odebírejte vznikají
pěnu děrovanou lžící.
§ Vývar
nechte probublávat několik hodin, minimálně 2 hodiny. Vývar můžete dolévat
studenou vodou, aby se Vám zcela nevyvařil. Je vhodné ho částečně přiklopit
pokličkou.
§ Osolit
vývar je vhodné až po uvaření. (Proč? Chlorine from water and salt during cooking could create toxic molecules)
§ Hotový
vývar sceďte, maso a zeleninu můžete použít do polévky. Přebývající vývar
nalijte do tvořítka na led a zamrazte. Vydrží přibližně 3 měsíce. V lednici
vydrží až 5 dní.
Žádné komentáře:
Okomentovat