29. ledna 2017


Cvičení a tejpování na korekci plochých nohou
  
 
Plochou nohou označujeme abnormální snížení podélné nebo příčné klenby, případně její úplné vymizení. Se sklonem k plochonoží se můžeme narodit. Na snížení klenby se přichází v období po 4. roce věku. V dětském období je pohybový aparát tvárný, a proto je důležité začít s léčbou už v této chvíli. Pokud tomu tak z nějakého důvodu není, už i malé odchylky od správného postavení se mohou zafixovat. Dochází k přetěžování svalově-vazivového aparátu vadným postavením, ale také nevhodnou obuví či nevhodným závodním sportem. V této souvislosti bývá uváděna atletika (běhy, skoky, vrhy), sportovní a moderní gymnastika, kopaná, lední hokej, sjezdové lyžování, tenis a jiné. Neznamená to ovšem, že když se v zimě párkrát postavíte na sjezdovku, že Vám to způsobí plochou nohu. To samozřejmě ne. V dospělém věku má pak nejčastěji vliv na získání ploché nohy přetěžování dolních končetin v zaměstnání, nadváha, náročné sportovní aktivity. Svoji roli zde hraje i používání nevhodné obuvi.
Plochá noha má vliv na celé naše tělo, ovlivňuje postavení pat, kolen, kyčlí, způsobuje jejich bolesti, stejně tak jako bolest zad. Dokonce má vliv i na naše dýchání. U dětí od 3.roku věku hlídejte viditelné vytváření klenby a postavení patiček, obouvejte je jen do kvalitní obuvi s tvarovanou stélkou a pevným opatkem.
Co pomáhá:
§  Chůze na boso

§  Masážní pomůcky - balónky ježci, masážní vložky, masážní balanční čočky, sbírání malých kuliček (pomponů) prstama, doma vyrobené masážní koberečky …
 
 
 
 
 
§  Používání ortopedických vložek
 
 
§  Tejpování

Tejpování plochonoží:
§  Ustřihněte si správnou délku tejpu – od Achillovy šlachy na patě až po bříška pod prsty u nohy 
 
 
§  Zastřihněte tejp na obou koncích do kulata
 
 
§  Tejp nastřihněte na tři stejně tlusté proužky, kotvu tejpu (kousek jednoho konce) nechte vcelku
 
 
§  Kotvu tejpu nalepte na spodní část Achillovy šlachy a pomalu nalepte následovně tři pruhy tejpu. Začněte lepením pruhu tejpu ke svému malíčku, pak nalepte pruh na druhé straně ke svému palci a na konec lepíte prostřední pruh tejpu směrem k prostoru mezi ukazováčkem a prostředníčkem.





Fyki
http://medicina.ronnie.cz/c-8828-mate-ploche-nohy-co-s-tim-ii.html


Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.
 
 

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    V čem pomáhá to tejpování? Má to funkci podpory klenby?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, přesně tak, tejpování nám bylo doporučeno na podporu klenby nohy.

    OdpovědětVymazat