25. ledna 2017


Jak podpořit léčbu při zánětu průdušek + reflexní terapie
 
 
 

Zánět průdušek (bronchitida) je otok a infekce výstelky dýchacích cest nacházejících se mezi nosem a plícemi. Často se dostaví po rýmě (bakteriální či virové). Doprovází ho dráždivý hlenovitý kašel, můžou se dostavit potíže s dýcháním, bolest na hrudi, ucpaný nos, bolesti svalů, únava a horečka.
Průdušky je potřeba začít léčit hned, abyste předešli případnému zápalu plic. Pomůže vám odpočinek, vybrané potraviny, obklady, čajové směsi, léky, horké koupele a masáže.

Podpora léčby:
§  Hodně pijte, zejména bylinné čaje (anýz, fenykl, mateřídouška, šalvěj, heřmánek, lípa, šípek). Tekutiny můžete doplnit i polévkami.
 
§  Podpořte imunitu dostatkem vitaminů z ovoce a zeleniny (mrkový salát s citrónem, papriky, rakytník, zázvor, cibule, česnek, hlíva ústřičná, čaj z lesklokorky lesklé (reishi)). Vhodné je užívat i potravinové doplňky - vitamín C,D, betakaroten, kolostrum.
 
§  Přípravky na odkašlávání (ACC, Solmucol či Mucosolvan a Ambrobene). Poslední denní dávka zhruba tři až čtyři hodiny před spaním. Cibulový sirup a čaj - cibule je známá svými výbornými účinky na rozpouštění hlenů.

Sirup z cibule - velkou cibuli nakrájíme na jemno a přidáme velikou lžíci medu, promícháme a přikryté dáme do lednice. Vzniklou šťávu mohou užívat malé děti, těhotné i kojící matky

Cibulový čaj - celou neloupanou cibuli omyjeme a dáme vařit do kastrůlku s vodou. Vaříme cca 10 min. Výsledný nálev osladíme medem, můžeme přidat citrónovou šťávu.
§  Masáž hrudníku a zad (tymiánová mast, psí sádlo, eukalyptová mast,…).

§  Míčkování - Technika míčkování

§  Výplachy nosu a kloktání slanou vodou (300ml vody+ 2,7g soli).
 
§  Teplé koupele (s éterickým olejem- eukalyptus, borovice, tea tree) – velmi vysoká teplota zamezí viru v šíření. Stačí i jakákoli jiná forma horké páry, třeba sauna nebo inhalace.
 
 
§  Inhalace bylinného čaje (heřmánek) , slané vody, éterických olejů (tea tree, eukalyptus), minerální vody (Vincentka), Mucosolvan pro inhalace.
 
§  Na nějaký čas omezte mléčné výrobky (kvůli možnému zahlenění) a cukr.
§  V místnosti pacienta je vhodné používat ionizátor, zvlhčovač vzduchu a pravidelně krátce větrat. 
§  Masáž chodidel (tymiánovou mastí, krémem s kapičkou éterického oleje,..).

§  Odpočinek, nejlépe spánek.

 
Jak na reflexní masáž nohou:

Reflexní masáž chodidel je neinvazivní a příjemná. Používá se pouhý tlak prstů na množství bodů a zón na chodidlech, které jsou propojeny s tělesnými orgány. Stimulací těchto bodů lze pozitivně ovlivnit funkci souvisejících orgánů, povzbudit jejich přirozenou regeneraci, zmírnit jejich bolest a posílit činnost imunitního systému.
Na obrázky jsem zařadila body, které je vhodné promačkat. Především plošky pro plíce a průdušky. Také se zaměřte na plochu pod prsty, kde se nachází horní lymfa (v nemoci můžete mít pocit, že při masáži toto místo praská jako bublinková fólie).
Podle potíží se denní dávka masáží volí od 3 až do 10ti minut. V případě pichlavé bolesti v reflexní plošce je třeba pouze hladit až do její odeznění. Celkovou dobu ovlivňování je lepší rozdělit na několik sezení.
 
 
Pokud se nechcete probírat body v obrázcích, nemusíte. Každá masáž chodidel zlepšuje funkci krevního i lymfatického systému, napomáhá organismu vyloučit toxické látky, posiluje nervovou soustavu, uvolňuje napětí a stres. Jen vezměte nohy do ruky a udělejte si intuitivně příjemnou masáž. Odměnou Vám budou minimálně hebká chodidla.

Fyki:
http://www.patakyovi.cz/zony/35.php

Upozornění: Medicínské informace uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.


 

1 komentář:

  1. Mapa reflexnich plosek http://www.patakyovi.cz/zony/chodidla.php

    OdpovědětVymazat