28. ledna 2017


Recept na dort Harlekýn i v bezlepkové verzi
Jako celiak a milovník sladkostí trpím každý větrný den cestou domů z práce. Proč? Kousek od nás je továrna Odkolek a ta vůně obyčejných nadýchaných koblih mě vždy dostane. Podobnou touhu zažívám v cukrárně, kde končím alespoň nad horkými malinami se zmrzlinou. Jak bych si dala ten měkoučký kakaový korpus s těžkou čokoládovou šlehačkou…
Po deseti letech si pochutnávám na vynikajícím bezlepkovém Harlekýnovi. Je báječný a tak snadný! V bezlepkové variantě dort tolik nevyskočí, tak bych ho dělala na oslavu v dvojnásobné dávce.

Korpus:
3 bílky
3 žloutky
200g cukr krupice
8 lžic studené vody
50 g kakaa
100 g hladké mouky (x bezlepková mouka + 1/2 lž. xantanové gumy)
7 g prášku do pečiva
Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte kakao, mouku, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a po částech vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby (175°C) asi na 20 minut.
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na servírovací talíř. Dort zdobíme pomocí zdobícího sáčku v den spotřeby.

Pařížská šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25 g cukru krupice
10 g kakaa
Suroviny smíchejte a chvilku svařte. Pak promixujte tyčovým mixérem a dejte vychladit do lednice. Před zdobením vyšlehejte do hustého krému.

Klasická šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25g cukr moučka
Před zdobením dortu vyšlehejte do hustého krému.


Žádné komentáře:

Okomentovat