15. ledna 2017


Reflexní masáž nohou ke zlepšení činnosti ledvin
 

Ledviny plní v našem organismu velmi důležité funkce, zejména odstraňují z těla některé zplodiny látkové přeměny a mohou být poškozeny toxiny, léky, ledvinovými kameny nebo hnisavým zánětem. Onemocnění ledvin se projevuje sníženou funkcí ledvin, bílkovinou nebo krví v moči, změnou množství nebo složení moče, zánětem ledvin a dalšími příznaky.
Problémy s ledvinami se projevují otoky, nevolností, nechutenstvím, bolestí v bederní krajině (masáže nepomohou) nebo tříslech, hnisem nebo krví v moči, častým a nepříjemným močením.
Dobrou prevencí a součástí jakékoli terapie při onemocnění ledvin je dodržovat správný pitný režim, u žen důkladná intimní hygiena, neprochladit se od nohou a zad, udržovat si dobrou imunitu a omezit příjem cukrů a omega 6 rostlinných olejů (sójový, kukuřičný i slunečnicový).

Vrozené vývojové vady močových cest patří mezi nejčastější vrozené vývojové vady (3%).
·         Hydronefróza - dochází ke zvýšení tlaku v pánvičce a kalíšcích, přenosu tlaku na ledvinový parenchym a zmenšení objemu funkčního parenchymu vede k postupnému zhoršování funkce ledviny. Rozšíření dutého systému ledviny vzniká nejčastěji kvůli vrozené překážce v přechodu dutého systému ledviny do močovodu. V prvém roce života se pohybuje výskyt vrozené hydronefrózy kolem 25%. Často spontánně vymizí. Vrozenou hydronefrózu je možno sonograficky detekovat již od 16. týdne těhotenství. Hydronefróza postihuje 1 ze 100 dětí.

·         Hydronefróza s megaureterem - rozšíření dutého systému ledviny, vzniklé kvůli vrozené překážce lokalizované ve vústění močovodu do močového měchýře. Způsobuje dilataci dutého systému ledviny a močovodu nad neprůchodným místem.

·         Vezikoureterální reflux (VUR) - zpětný průnik moči z močového měchýře do močovodu a ledviny.

Má 5 stupňů dle mezinárodní klasifikace:

I – reflux do dolní části nerozšířeného ureteru

II – reflux až do pánvičky, která není rozšířena

III– ureter a pánvička jsou rozšířeny, kontury kalichů zachovány

IV – výrazné rozšíření, kontura kalichů otupena

V – masivní dilatace dutého systému, kalichy jsou konkávní.

·         Exstrofie močového měchýře - defekt přední stěny břišní, kdy neúplně vytvořený močový měchýř je součástí přední stěny břišní do podoby malého terčíku potaženého sliznicí, do kterého ústí močovody a moč vytéká z močovodů rovnou na přední stěnu břišní.

·         Ureterokéla - slizniční přepážka ve vústění močovodu do močového měchýře, která se postupně hydrostatickým tlakem moči vyklenuje do močového měchýře do podoby vrchlíku padáku nebo postupně se plnícího balonku.

·         Chlopeň zadní močové trubice  - tato vrozená vývojová vada je vázána na mužské pohlaví. Je tvořena slizničními řasami v močové trubici v místě budoucí prostaty.

Vrozené vývojové vady zvyšují riziko vzniku močové infekce, která může ústit až v sepsi (tedy celkovou infekci spojenou s ohrožením života) a postupné ztráty funkce ledviny.
Celá řada vrozených vývojových vad (vezikoureterální reflux, hydronefróza) má tendenci odeznívat spontánně díky dozrávání postižených struktur v prvních létech života. Lékař zde pouze zajišťuje s použitím dlouhodobé neoperační léčby prevenci proti vzniku infekčních komplikací (zajišťovací dávka antibiotik).

Náš příběh:
Naše dcera se narodila s vážnou vrozenou srdeční vadou a hydronefrózou s megaureterem jedné ledviny. Jelikož u ní lékaři po vyšetření rentgenovou mikční cystouretrografií (MCUG) (zacévkování měchýře s infúzí krystaloidu s jodovým kontrastem v poloze na zádech) nepotrvdili reflux moči, nemusela urychleně podstoupit operaci plastiky močovodu či odstranění ledviny. Bylo nám však sděleno, že ústup parenchymu v ledvině je velmi velký a zlepšení funkce ledviny, která byla pouze 6%, není v našem případě moc realná (statisticky 5ti% šance).
Dostali jsme předepsanou zajišťovací dávku antibiotik jednou denně, aby se předešlo rychlému nástupu případné infekce močových cest. Dále jsme měli velmi časté sonografické kontroly ledvin.
V té době jsem vyhledala na doporučení vystudovanou lékařku, která se zabývá reflexní terapií. Začala jsem dcerce masírovat nožičky třikrát denně.
Další sonografické vyšetření postupně ukazovalo zlepšení funkce postižené ledviny. Po jednom měsíci bylo zlepšení funkčnosti ledviny ze 6% na 15%. Po 6ti měsících byla funkčnost 45%. Nyní po třech letech od narození poslední vyšetření neukazuje žádný rozdíl oproti zdravé ledvině.
Proto bych chtěla zmíněnou masáž chodidel ukázat všem, kteří potřebují zlepšit funkci ledvin a jsou otevřeni něco zkusit vedle klasické léčby.

Jak na masáž chodidel:
Reflexní masáž je jedna z nejúčinnějších metod alternativní medicíny, která využívá skutečnosti, že všechny orgány nebo části těla mají svoje reflexní místo (reflexní plošku) na chodidle.
Komunikace prostřednictvím kůže (reflexních plošek) je skutečně reflexní, protože reflexní ploška okamžitě reaguje na dysfunkci orgánu nebo části těla svou zvýšenou citlivostí (bolestí při zmáčknutí).


 
Zónu ledviny zmáčkneme palcem a plynule pokračujeme přes zónu močovodu, kde aplikujeme tlak na zónu močového měchýře. Zóny ledviny, močovodu a močového měchýře je třeba postupně mačkat na obou chodidlech, protože ledviny jsou párový orgán, kde funguje křížový účinek. Podle potíží se denní dávka masáží volí od 3 až do 10ti minut. V případě pichlavé bolesti v reflexní plošce je třeba pouze hladit až do její odeznění. Celkovou dobu ovlivňování je lepší rozdělit na několik sezení.
My jsme měli u novorozence s hydronefrózou naordinováno mačkat reflexní bod ledvin, močovodů a močového měchýře 3x po sobě 3x denně.
Plošky příslušných orgánů nemačkáme silně rovněž při akutní infekci močových cest, ledvinové kolice, žlučníkovém záchvatu,…, spíše hlazením zklidňujeme akutní stav.
Pro nejlepší účinek doporučuji kontaktovat reflexního specialistu, nejlépe vystudovaného lékaře, s dobrým renomé.
[1] Nemoci močového a pohlavního ústrojí, MUDr. Zdeněk Dítě, FEAPU
http://www.sancedetem.cz/cs/hledam-pomoc/deti-se-zdravotnim-postizenim/deti-s-jinym-zavaznym-zdravotnim-znevyhodnenim/nemoci-mocoveho-a-pohlavniho-ustroji.shtml#vvv-mocovych-cest
[2] Taktika chirurgické léčby u pokročilých dětských hydronefróz , MUDr. F. Záťura
http://www.chirurgie.cz/index.php?pId=z3-1998-11-10
[3] Web manželů Ing. Julia Pataky a Beáty Patakyové o reflexní terapii

 
Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.

1 komentář:

  1. Mapa reflexnich plosek http://www.patakyovi.cz/zony/chodidla.php

    OdpovědětVymazat