24. března 2017


Jak postupovat při zvýšené teplotě u dětí i dospělých

 
 
Normální teplota lidského těla je 36 – 37°C. Zvýšení teploty značí nástup infektu, přehřátí, prořezávání zoubků, reakci na očkování,… Při zvýšení teploty do 38°C není nutno teplotu za normálních okolností srážet. Pokud je však teplota vyšší nebo pokud neklesá a dítě je nespokojené (bolest uší, urputná rýma,…), potom teplotu srážíme.
Výsledky měření teploměrem jsou orientační, nejpřesnější je rektální měření, kde ovšem odečítáme 0,5 stupně. Takže zde je normální teplota do 37,5°C.
 
Podání léků
Při teplotě nad 38°C podáváme léky s účinnou látkou paracetamol po  6ti hodinách, obvykle 4 x denně.
Pokud teplota po 3-4 hodinách neklesá, je možno podat léky s účinnou látkou ibuprofenum.
Léky s paracetamolem a ibuprofenem lze střídat po 4 hodinách. Nejdříve však po 3 hodinách, pokud se teplota drží vysoko. Hlídáme maximální denní dávku obou léků, která nesmí být překročena.
Teplota nezačne klesat dříve než za 30 minut po podání léku (čípky účinkují rychleji než tablety a sirup). Pokud by teplota nad 40°C po hodině neklesala, jeďte raději na pohotovost. Při rychlém nástupu teploty nebo naopak při přehnané snaze rodičů o její prudké snížení kombinací léků a třeba zábalů celého těla může dojít k fibrilním křečím. Trvají většinou několik sekund, ale třeba i dvě minuty. Pacienta nechte ležet na boku s hlavou mírně k zemi. Zkontrolujte, že jsou volné dýchací cesty (zapadlý jazyk, zvratky,…) a zajistěte, aby se nemohl o něco uhodit. Následně neprodleně volejte pohotovost (záchranná služba 155, jednotné tísňové číslo 112). Lékaři dítěti uleví injekcí nebo čípkem. Jestliže se vám už něco takového přihodilo, máte doma pravděpodobně od pediatra diazepam a víte od něj správné podání.
Nikdy nepodáváme kyselinu acetylsalicylovou (ACYLPYRIN, ASPIRIN, ANOPYRIN) dětem do 15 let pro možnost vzniku život ohrožujícího stavu.


Ochlazování
Při studených končetinách tělo neochlazujeme, končetiny naopak masírujeme a zahříváme. Je to doba stoupání horečky. Dítěti je spíše zima, ačkoli hicuje. Při stoupání teploty dítě udržujeme v příjemném teple. S ochlazovacími metodami začneme až tehdy, když horečka dosahuje maxima, tedy horké jsou jak dlaně, tak plosky nohou. Můžeme tak trošku pomoci v době, než zabere lék proti horečce.
Vlažná koupel či sprcha – voda by měla být cca. o 2 st. chladnější, než je horečka. Dítě krátce okoupete, osušíte a dáte do bavlněného pyžama včetně ponožek.
Vlažné obklady - zábaly dolních a horních končetin vlažnými obklady nebo gelové obklady do třísel, kde jsou velké tepny, kterými protéká velké množství krve a dochází tak k ochlazení organismu.
Octové ponožky - do vody pokojové teploty přidat ocet (1 díl octa a 5 dílů vody). Namočit bavlněné ponožky, vyždímat, navlést na nohy, zabalit do ručníku či bavlněné plíny a nechat 15-20 minut.
Zábal těla – Namočíme prostěradlo, velkou plínu či ručník do vlažné vody o teplotě 25°C a přiložíme na hrudník a břicho. Končetiny necháme volné a tělo již ničím nepřikrýváme. Zábal necháme působit do doby, než se začne zahřívat, většinou kolem 10-15 minut. Po rozbalení necháme tělo po dobu cca 30 sekund nahé pak jej osušíme a oblečeme. Po provedení zábalu je nutné přeměřit tělesnou teplotu, pokud neklesne, je možné zábal opakovat 3x za 2 hodiny.
Při léčbě horečky je důležitý dostatečný přísun tekutin.

Dávkování léků
Dávkování léků se vypočítává dle věku a váhy, orientační dávkování naleznete na krabičce od léku nebo v příbalovém letáku.

Paracetamol
Informace z příbalového letáku Paralen sirup (Zentiva) (Paracetamolum 120 mg v 5 ml)
 
Informace z příbalového letáku Paralen 100 (Zentiva) (Paracetamolum 100mg v 1 čípku)
 
Informace z příbalového letáku Paralen 125, 200, 500 (Zentiva) (Paracetamolum 125mg, 200mg a 500mg v 1 tabletě)
 

Ibuprofenum
Informace z příbalového letáku Nurofen sirup (Reckitt Benckiser Healthcare International) a IBALGIN Baby sirup (Zentiva) (Ibuprofenum 100 mg v 5 ml, 200mg v 5ml)

Informace z příbalového letáku Nurofen čípky (Famar) (Ibuprofenum 60mg, 125mg v 1 čípku)


Informace z příbalového letáku Nurofen (Reckitt Benckiser Healthcare International) (Ibuprofenum 200mg, 400mg v 1 tabletě)
 


·         Nejvyššího účinku proti teplotě je dosaženo za 2 - 4 hodiny po užití léku a trvá 4 - 8 hodin.

·         Účinek proti bolesti začíná za 0,5 hodiny a trvá 4 - 8 hodin.
  

Upozornění: Medicínské informace a názvy léků uvedené v článku slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.  

Žádné komentáře:

Okomentovat