8. března 2017


Jak začít s učením na nočník

 
Naučit se chodit na nočník je úplně nová dovednost. Proto je důležité na to jít pomalu, být trpělivý a přizpůsobit se tempu Vašeho dítěte.
Známky schopnosti ovládat vyměšování vůlí a připravenosti na učení na nočník se objevují mezi 18. a 24. měsícem věku. Některé děti jsou připraveni dříve a některé nejsou připraveny ani ve 30 měsících i déle. Podle Světové zdravotnické organizace mají na denní čurací nehodu nárok děti až do čtyř let věku a v noci dokonce do pěti let.
Každé dítě je jiné, takže nejlepší je děti s nikým nesrovnávat. Obecně se kluci učí později než holčičky, ale je to velmi individuální. Vyhněte se proto raději srovnávání vašeho dítěte s ostatními a respektujte jeho vlastní vývoj. 
Dobré znamení pro začátek tréninku na nočník
Vhodný čas pro začátek tréninku nastane ve chvíli, když se vrátíte s dítětem asi po 2 hodinové procházce domu a má suchou plínku. Také je fajn, když už umí pojmenovat, co dělá (např. ččč, nebo ee).
Je důležité načasovat začátek tréninku na dobu, kdy nečekáte žádné výkyvy v rutině, jako je plánovaná dovolená, stěhování,… , být důsledný a zkoušet to pravidelně, abyste dítěti nepletli hlavu.

Jak začít s učením na nočník
Vyberte pohodlný, stabilní a jednoduchý nočník. Postavte ho tam, kde ho dítě může při hraní vidět a vysvětlete mu, na co se používá.
Můžete při vysvětlování použít oblíbenou hračku a společně nočník třeba ozdobit zvenku samolepkou, abyste ho motivovali. U nás všeobecně v tomto období pomáhalo, když nové věci vysvětloval oblíbený maňásek.
Začínejte dítě posazovat první jen po ránu před oblékáním a večer před koupelí, aby si pomalu zvykalo a postupně přidávejte během výměny plínky po celý den.
Po několika dnech byste měli nabízet nočník v pravidelných intervalech cca. 20 minut po jídle. Některé děti nočník nepřijmou a více jim vyhovuje dětské prkýnko.
K pochopení a motivaci sezení na nočníku/prkýnku by Vám mohla pomoci i tématická kniha. My používali knihu „Víš, co má v plínce myš?” (autor Guido van Genechten). Dcera ji měla moc ráda.
Pro děti s dlouhodobým onemocněním nebo postižením je mnohem těžší se naučit používat nočník či záchod, ale je důležité, aby se se začátkem nácviku nečekalo příliš dlouho, ikdyž dítě bude potřebovat delší čas.
Nejdůležitější je zůstat klidný, trpělivý, zdvořilý, chválit a říkat jim, že nehody se stávají. Dítě za nehodu nikdy netrestejte.
Video je jen ilustrační, to nebyl ještě nácvik, ale legranda s novou knížkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat