14. března 2017

Bezpečnější  vyhledávač pro děti Kiddle.co



Kdybyste zkontrolovali historii tabletu a počítače dítěte, možná byste se nestačili divit, kam všude vlezlo. Nedávno zahájený vyhledávač  http://www.kiddle.co/ slibuje, že dokáže děti udržet při internetovém vyhledávání v bezpečí.
Schválně si vyzkoušejte zadat pár slov, vrací zpět opravdu relevantní članky vhodné pro děti. Při zadání například hesla „fotosyntéza“ mi vypadl link na mnou oblíbené přednášky z Khan Academy (https://www.khanacademy.org/), které bych musela hledat pod zadáním stejného hesla přes svůj vyhledávač podstatně déle, protože bych se musela probrat tunou stránek, kde se slovo fotosyntéza vyskytuje. Pro dospělého je Kiddle.co jistě nechtěná cenzura, ale vhodný předvybraný materiál je přesně to, co mi pro dítě chybělo. Navíc předvýběr by měl být seřazen dle odbornosti článků, takže malé děti si vyberou z prvních možností, starší a dospělí sjedou níže. Pokud dítě nenajde to, co potřebuje, může vždy požádat o pomoc rodiče a hledaný výraz můžou hledat společně přes klasický vyhledávač.
Jistě bude hodně lidí oponovat, že nejlepší vyhledávač je žádný, protože dítě by nemělo mít volný přístup k tabletu a počítači co nejdéle je to možné. Je to věc názoru, možností a zkušeností. Ovšem když už dítě na počítač musí, aby si připravilo referát do školy, zaskypovalo s kamarádem,…je vhodné nenechat nic náhodě a mít vyhledávač, které dítě ochrání a zůstane mu nadále jeho soukromí a důvěra. Je naivní si myslet, že pokud by dítě chtělo něco zakázaného najít, tak že by se nedopídilo, ale to je již o nastavených pravidlech a právě té důvěře.

Žádné komentáře:

Okomentovat