4. března 2017

Jak na poruchy cyklu



Poruchy menstruačního cyklu jsou důsledkem anovulace, psychiky ženy, léků, organických příčin, endokrinopatií, systémových onemocněních. Délka menstruačních cyklů se u žen liší v rozmezí 21 až 35 dnů.
Ke změnám délky cyklu dochází i v průběhu života, a to v naprosté většině případů v části cyklu před ovulací. Mezi ovulací a začátkem dalšího cyklu pak má většina žen pevných 12 až 16 dnů. Nejhůře ženy prožívají první 3 až 7 dnů cyklu, protože hormonální změny nutí dělohu zbavit se výstelky po předchozím cyklu. Prvním dnem cyklu tak označujeme první den krvácení. Ztráta krve za menstruaci se za normální považuje v rozmezí 20 až 75 ml.
Většinu menstruačních potíží vyřeší lékař nasazením hormonální antikoncepce. Pokud z nejrůznějších příčin hormonální antikoncepci nesnesete nebo máte jiné důvody ji odmítat jako já, zkuste první přírodní bylinnou léčbu, kterou již používaly naše babičky a ve většině případů opravdu zabere.
Účinné látky Kontryhelu
Kontryhel obecný je zdrojem fytohormonů, které se podílí blahodárně na zdraví ženy, především z důvodu, že jde o rostlinné hormony, které v těle dokáží stimulovat procesy řízené vlastními, tělem produkovanými hormony.
§  hořčiny
§  silice
§  třísloviny
§  flavanoidy
§  kyselina salicylová
§  fytosteroly
§  isoflavony
§  flavony
§  organické kyseliny
§  ellagtaniny
§  vitamín C
§  minerální látky
§  hydrolyzovatelné gallotaniny 
 
Příprava kontryhelového čaje

3 čajové lžičky sušeného Kontryhelu přelít 250ml vroucí vody. Nálev krátce povaříme, odstavíme a necháme 20 minut louhovat.
Čaj kupujte pouze sypaný. Nejlépe od kořenáře či z lékárny. Prodává se např. Megafyt pharma či Leros. Pytlíkované chutnají jako sláma a moc té kvalitě proto nevěřím.
Užívání
Pít od prvního dne menstruace až do ovulace, což je zhruba půlka cyklu (cca. 13dnů).
Denně se pijí 1 - 2 šálky čaje (ráno a večer), při velkých obtížích je možné užívat až 3 šálky za den. Vždy se připravuje čerstvý čaj, který je určen k okamžité konzumaci. Kontryhelový čaj je vhodný pouze pro dospělé, dětem čaj nepodáváme. Pro kojící ženy je kontryhel také doporučován na zvýšení laktace. Kontryhel je netoxické sedativum a nemá žádné vedlejší účinky. Pro dlouhodobější léčbu je vždy na místě se poradit s Vaším lékařem.

Vlastní sběr
Sbíráme kvetoucí nať od května až do září a sušíme ji ve stínu. Roste u nás hojně. Nachází se na vlhčích loukách a v příkopech, při okrajích lesů, podél potoků, ve vyšších polohách a pohořích. 
  Pár dalších doporučení:
§  Měli byste zapátrat i po příčinách a zkusit upravit životní styl, navštěvovat rehabilitace (např. cvičení dle Mojžíšové), akupunkturu, reflexní terapii.
§  Omezte příjem rafinovaného cukru - zvyšuje vylučování vitamínu B, vápníku, hořčíku a chrómu z těla a vyplavování inzulínu ze slinivky břišní, což může vyústit ve snížení hladiny cukru v krvi.
§  Snižte příjem soli a  konzumaci červeného masa - některé studie poukazují na to, že hormony v červeném mase přispívají k menstruačním křečím
§  Omezte kofein, mléčné výrobky, živočišné tuky.
§  Jezte více celozrnných pokrmů, luštěniny a zeleninu – uvolňují cukr pomalu, takže nevedou k hypoglykemii, jezte hodně potravin bohatých na draslík, který pomáhá proti zadržování vody v těle (banány, slunečnicová semínka, datle, fíky, rajčata a broskve).
§  Vhodné volně prodejné léky – Mastodynon - přírodní nehormonální lék obsahující směs rostinných extraktů, ENERGY Gynex - Obsahuje výtažky z bylin (Trnovník akát, mochna husí, všedobr horní, kakost smrdutý, jestřabina lékařská, fenykl obecný, svízel syřišťový, chaluha bublinatá, lékořice lysá, měsíček lékařský, jetel luční, hluchavka bílá, kontryhel obecný, brusnice borůvka, krvavec toten), Femigard – rostlinný koncentrát (obsahuje heřmánek, meduňku, smetánku, řebříček, třezalku, puškvorec).
§  Vhodné potravinové doplňky - EyeQ, pupalkový olej s vit.E
§  Proti bolesti Vám pomůže horká sprcha a dechová cvičení na uvolnění.

Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.  

 

Žádné komentáře:

Okomentovat