13. března 2017


Lesklokorka lesklá – Houba na posílení imunity

Lesklokorka lesklá (Reishi, lat. Ganoderma lucidum) je nejedlá houba (pro svou silnou hořkou chuť), ale přesto se pěstuje pro léčebné účinky. Používají ji především lékaři v Číně, Vietnamu, Koreji a Japonsku.
Nedávné studie naznačují, že tato houba vykazuje protinádorový účinek prostřednictvím stimulace imunitního systému člověka polysacharidy (beta glukany) nebo cytotoxickými účinky triterpenů.[1]
V čínských nemocnicích je z Lesklokorky podáván extrakt, který vzniká buď vodným výluhem nebo několikaměsíčním macerováním houby ve víně.
Lesklokorka se používá k prevenci a léčení následujících typů lidských onemocnění:
·         Alergie - zabraňuje vzniku alergií následkem působení antigenů a tím omezuje vylučování histaminů buňkami
·         Anorexie
·         Astma
·         Hepatopatie jater - steatóza jater, Wilsonova choroba, hepatitida (Hepatitida B (chronická) [3]), cirhóza jater
·         HIV
·         Hyperglykémie - nezvyšuje hladinu krevního cukru a reguluje činnost slinivky (pankreatu)
·         Imunita - podporuje obranyschopnost organismu a účinnost imunitního systému
·         Nespavost
·         Neurastenie - chronický únavový syndrom (CFS)
·         Rakovina [8,9] (rakovina střev [2], prostaty, prsu, plic, močového měchýře, vaječníků, děložního čípku [10], jater a leukémie) - přispívá k prevenci vzniku nádorových onemocnění a blokuje látkovou výměnu nádorových buněk, zabraňuje náhlým úmrtím pacientů s nádorovou chorobou následkem tumorové embolie, snižuje bolest způsobovanou rakovinou, zvyšuje účinnost protinádorových léčiv
·         Revmatoidní artritida a revmatismus - zánětlivé autoimunitní onemocnění
·         Sklerodermie - autoimunitní onemocnění pojivové tkáně (kolagenóza)
·         Slabost a vyčerpanost z vleklé nemoci
·         Stařecká demence - zpomaluje stařecký pokles mozkových funkcí
·         Trombóza - díky adenosinu, může omezovat hromadění krevních destiček, rozkládat trombiny (krevní sraženiny) a omezovat vznik trombózy
·         Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
·         Záněty – např. zánět ledvin (nefritida), zánět průdušek (chronický)
·         Žaludeční vředy

Nejdůležitější účinek této léčivé houby je její imunomodulační a protinádorová aktivita.
Příjem vitamínu C pomáhá zlepšit příjem polysacharidů obsažených v této houbě.
Lesklokorka lesklá roste hojněji v oblastech teplomilné květeny od června do listopadu v listnatých a smíšených lesích na kořenech a pařezech listnáčů (dub, habr, jedlý kaštan, ořešák, platan, topol). Za správných podmínek lze lesklokorku pro léčebné účinky pěstovat v domácím prostředí. Výskyt houby v i v ČR: http://mykoweb.prf.jcu.cz/polypores/list_gtoh.html
 

Lesklokorka lesklá obsahuje:
·         Skupinu triterpenů – ganoderické kyseliny (kyselina ganodermová, lucidenová,…), které mají molekulární strukturu podobnou steroidním hormonům, snižují lipidy, mají protizánětlivý a antioxidační účinek.
·         Polysacharidy (beta-glukany)potvrzen jejich stimulační a posilující vliv na funkce imunitního systému, zvyšují hladinu glukózy metabolismu jater, zvyšují periferní tkáň a zlepšují využití glukózy.
·         Imunomodulační proteiny (FIPs) – posilují, modulují a inhibují v případě hypersenzitivních a autoimunitních nemocí imunitní systém.
·         Kumarin
·         Mannitol
·         Alkaloidy
·         Adenosin - antiarytmikum
·         Vitamíny a minerály[5] - fosfor, křemík, síra, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, selen, germanium (stimulující imunitu), křemík, měď, mangan, vitamin B
Kvalita výrobků s lesklokorkou je závislá na množství polysacharidů v nich obsažených. V případě, že množství polysacharidů není na výrobku uvedeno, kvalita bude velmi nízká. Nejlepší výrobky mají 40% polysacharidů, hlavně glukanů.
Největší množství účinných látek je obsaženo ve spórech. Extrakt ze spórů houby je 75x účinnější než extrakt ze sušených plodnic. Extrakt z podhoubí (mycelia) má 20 krát lepší účinnost.
 
Použití:
Polysacharidy jsou vysoce rozpustné ve vodě a získávají se extrakcí v horké vodě. Triterpeny jsou ve vodě špatně rozpustné a získávají se extrakcí v alkoholu.
 Čaj z plodnic lesklokorky
5 až 10 g sušených nakrájených plodnic lesklokorky nalijeme do 1 l vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 30-50 minut. Čaj se pije teplý či studený během celého dne. Chuť je sladce nahořklá ( aktivní složka bohatá na polysacharidy), ale člověk si ji může zamilovat stejně jako chuť kávy. Pokud Vám vyloženě nechutná, můžete si tam přidat například lžičku kávy, která chuť přebije.
Uvařené houby nevyhazujte, ještě je můžete použít na vaření čaje dvakrát a pak z nich udělat extrakt v alkoholu.
Výluh lesklokorky v alkoholu
V 0,5 litru 40% alkoholu necháme vyluhovat 30g lesklokorky po dobu alespoň čtyř týdnů. Získáme extrakt bohatý na triterpeny. Použijte 1-3 polévkové lžíce denně.
Čaj ze spórů lesklokorky
1-2g spórů přelijeme 100ml vroucí vody.
 
Užívání mleté houby z doplňků, které jsou na trhu, nemůže v těle způsobit očekávané procesy, které vedou k vyplavování hodnotných látek.
 
Vedlejší účinky lesklokorky:
·         Někteří jedinci jsou na lesklokorku alergičtí. Požití hub může způsobit sucho v krku a v ústech, svědění a zarudnutí kůže.
·         Vyšší dávky lesklokorky můžou zpomalit srážlivost krve, proto by se neměla užívat společně s léky na srážlivost krve (např. aspirin, warfarin, ibuprofen, heparin,…).
·         Lesklokorka snižuje krevní tlak, proto se nesmí brát s léky na vysoký tlak ( např. furosemid, tensiomin, kaptopril, enalapril, losartan,…)
·         Dlouhodobé užívání vyšších dávek lesklokorky může vést k žaludečnímu krvácení. 
  
11.         http://namlinhchivn.org/

Upozornění: Medicínské informace slouží pouze pro orientaci v oblasti samoléčby a nenahrazují komunikaci s lékařem. Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem. Autor nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědný za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil(a) s cílem i s omezením těchto stránek.

Žádné komentáře:

Okomentovat